18 dní plných zážitkov. Tak by som opísala „Gourmet and Wine Festival“
(v preklade festival vína a jedla). No poďme pekne od začiatku.
Tento ročník bol už 24. a ja som mala možnosť zažiť túto atmosféru už tretíkrát, za čo som veľmi vďačná. U nás na Slovensku podujatie takéhoto typu nemáme, čo je miestami škoda. Za 18 dní sa predstavia desiatky michelinských šefkuchárov z celého sveta zo svojím tímom a menu. No bez dobrého vína, by to neišlo. Ochutnávajú sa tam tie najlepšie vína z celej Európy, no hlavne Nemecka. Biele, červené, suché, sladké, dvojročné či storočné, ale aj tvrdší alkohol.
Táto akcia sa koná pod záštitou hotela Kronenschlösschen, nachádzajúci sa asi hodinu od Frankfurtu, no boli aj akcie vo ville Mumm či iných vinárskych miestach, tzv. Weingut.
Tento rok Gourmet&Wein Festival navštívilopresne 28 skvelých šéfkuchárov, no vymenujem aspoň pár:
1. Christian Bau*** (Nemecko, Perl)
2. Torsten Michel*** (Nemecko)
3. Klaus Erfort*** (Nemecko)
4. Tohru Nakamura** (Nemecko/Japonsko)
5. Soenil Bahador** (Holandsko)
6. Thomas Martin** (Nemecko, Hamburg)
7. Vincenzo Candiano** (Taliansko)
8. Vineet Bhatia* (Veľká Británia/India)
9. Reuben Riffel (Južná Afrika, Kapské Mesto)
Priebeh Rheingau Gourmet&Wine Festivalu
Prvý deň prebieha ako taká degustácia vín a jedál, môžete ochutnať z množstva vín, kde sa každá značka prezentuje a takisto aj šéfkuchári so svojími tímami, približne je ich 8-10 šéfkuchárov a takisto aj weingutov („viníc“)
Nasledujúce dni prebiehajú formou 3-5 hodinovým obedom či večerou. Každý deň sa predstaví jeden šéfkuchár so svojím tímom na obed a večeru. Počas obeda/večere ochutnáte 4-7 chodové menu a 12-20 vín, to vysvetľuje množstvo pohárov na stole.
Je to jednoducho zážitok, ktorý nezažijete dennodenne. Podávajú sa tie najkvalitnejšie suroviny na svete s najlepšími vínami.
Posledný deň prebieha ako „haus- und küchenparty“, v preklade to znamená, že si človek kúpi vstupenku a može jesť na rôznych stanovištiach v hoteli, kde kuchári varia. Človek v tento deň taktiež môže nazrieť do kuchyne a vidieť ako to pri príprave jedál prebieha.
Vznik a význam michelinských hviezd (Michelin Star):
Michelinská hviezda znamená kvalitu reštaurácie. Hviezdy sa nedávajú samotnému šéfkuchárovi, ale reštaurácií ako celku.
Vznik michelinských hviezd začal v roku 1900 keď pán André Michelin, áno ten, ktorému patria slávne pneumatiky, začal do svojho bedekru Michelin´s Guide zaznačovať kvalitné reštaurácie a oceňovať ich hviezdami od 1 po 3.
O 30 rokov neskôr začal do reštaurácií posielať anonymných recenzentov (1926) aby hodnotili reštaurácie.
Význam Michelinských hviezd:
1* veľmi dobrá reštaurácia vo svojej kategórii, jedlo je pripravené na vysokej úrovni, dobré miesto na zastavenie sa počas vašej cesty
2* výborná kuchyňa so starostlivo vybranými pokrmami vynikajúcej kvality, reštaurácia stojí za zachádzku na vašej ceste
3* reštaurácia stojí za osobitnú cestu, čo znamená výnimočnú kuchyňu, ktorá ponúka neobyčajný kulinársky zážitok. Výrazné jedlá sú precízne pripravené pomocou tých najlepších a najčerstvejších ingrediencií
Na druhej strane o čom sa menej hovorí, Michelinská hviezda v dnešnej dobe znamená veľa stresu. Pri pozorovaní práce pri 3* kuchárovi, som zistia, že ľudia v tíme majú veľkú dávku disciplíny, ich práca je veľmi čistá a väčšinu času sa nerozprávajú. Všetko potrebné sa rozoberie na meetingoch, následne pri práci, každý vie, čo má robiť a kedy to má robiť.
Pri hodnotení reštaurácie sa berie do úvahy čistota, kvalita potravín, originalita kuchyne ale aj ľudia, ktorí v nej pracujú. Jedlo v týchto reštauráciach zaručuje najvyšší gastronomický zážitok, nečakajte, že sa najete, porcie sú zväčša menšie, no o umenie na tanieri budete mať postarané. Samozrejme, ak by ste mali v pláne navštíviť michelinskú reštauráciu, musíte si ju booknúť pár mesiacov vpred, zväčša sú vždy rezervované.. a myslím, že o cenách písať nemusím, za hviezdy si priplatíte.
Na záver už len dodám, že na Slovensku Michelinskú reštauráciu nemáme. Nabližšie sa nachádzajú v Prahe, Viedni či Budapešti.
photo: credit to Axel Gross & me
Long time reader, first time commenter — so, thought I’d drop a comment..
— and at the same time ask for a favor.
Your wordpress site is very simplistic – hope you don’t mind me asking
what theme you’re using? (and don’t mind if I steal it?
:P)
I just launched my small businesses site –also built in wordpress like yours– but the theme slows (!) the site
down quite a bit.
In case you have a minute, you can find it by searching for „royal cbd“ on Google (would appreciate any feedback)
Keep up the good work– and take care of yourself during
the coronavirus scare!
~Justin
thnx for sharing your very good site.
Great looking web site. Assume you did a bunch of your own html coding.